Page med sting?

Caisa tyckte att jag skulle satsa på nåt galet, typ en page med sting i. Typ såhär?
Page

Nu

Justja.. Nu ser det ut såhär. Lite längre och mer slitet än bilden avslöjar.. men pretty much.
Nu

HÅRET

Ok.. här kommer några smakprov på hur jag har sett ut genom åren. Jag behöver folks hjälp med vad som anses vara finast för jag vet varken ut eller in.

Ska jag kanske ge mig på det röda igen?
Röd
Eller ska jag permanenta håret som jag hade för några år sedan?
Permanentat
Ska jag klippa av det och låta det bli 60-talsaktigt?
Kort
Färga brunt?
Brunt
Bara toppa lite och låta det vara som det är?
Blont
Eller bli helt galen?
Galet

Hjälpme..

Hår

Vad ska jag göra med det här håret jag har? Något måste ske för såhär kan jag inte ha det. Det är blont och långt och tråkigt och rakt och väldigt, väldigt slitet. Jag ska leta efter bilder på frisyrer som kanske kan vara bra och sedan återkomma. Under tiden får läsare njuta av denna bild. Tjo


attifrettib

Det är ganska klart att nedtrappningen av de kemiska substanserna börjar märkas på mig nu. Det är ju på ett sätt tur att det inte är någon person alldeles i närheten av mig som behöver märka av det - det hade antagligen varit rätt jobbigt. Fast samtidigt är det ganska synd att det inte är det för jag hade ingen när jag började ta dem och jag har ingen nu när jag ska sluta och det är orättvist tycker jag. Jag tycker att jag också förtjänar att ha stöd av någon utan att behöva känna mig alldeles påstridig och jobbig. Jaja.. sånt är det och hu så duktig jag är på att klara mig själv.

Jag vill åka någonstans. Jag vill åka på en hjärndöd charterresa eller något åt det hållet.. men jag har ingen att åka med. De vänner jag har här verkar inte se det som någon prioritering att lägga pengar på och det känns nästan som om jag inte törs fråga någon annan med rädsla för att folk ska bli rädda och tro att det betyder något storslaget. Jaja.. sånt är det och hu så duktig jag är på att klara mig själv.

Jag har ingen som helst inspiration till att författa.. det är nog mest för att jag inte får någon feedback någonstans ifrån. Jag är en bitterfitta. Hm.

Johan Evald

Jag hatar att morfar är död. Jag tycker inte om att tiden går. Det kommer inget gott av den här jävla tidsåtgången utan den betyder bara att hus säljs, folk dör, folk blir sjuka... Jag vill att det ska vara som det var förut när man kunde gå till mormor och morfar och få pannkakor och bli kramad av morfar och att han skulle säga att han hade en nyrakad kind bara för att man var på besök. Morfar hade världens sötaste tofflor som han hasade omkring i och pysslade med sina saker. Man får lov att vara ledsen även om det är gamla människor som dött.. för mormor och morfar var mina standinföräldrar under hela min uppväxt och jag HATAR att han är död.

Risfälten

Idag var en sån dag jag gärna hade velat haft någon i min närhet. Jag fick besked från tandläkare och käkkirurg att röntgenbilderna inte såg bra ut och att jag måste röntga mer och åka till käkkurirgen. Jag vill inte det. Jag vill att det inte ska vara något mer nu. Jag vill absolut inte ha några ingrepp på det där stället där jag har ont redan nu. Jag vill bara att det ska ordna sig av sig själv. Det kändes väldigt jobbigt alltihopa och när jag hade lagt på började tårarna rinna. Jag förstår inte riktigt varför det känns så dåligt. Min syster tyckte att jag var pjoskig som alltid gnäller över att jag har ont och sen när jag ska få nåt gjort åt det så gnäller jag ännu mer. Men det var inte det beskedet jag ville ha, jag ville ha beskedet att det skulle bli bra av sig själv och att det inte gick att hitta något på någon röntgenbild. Så suck, suck och suck. Men nåväl, jag ska inte tänka på det nu, bättre att ta ut eländet i efterhand.

Jag fick ta igen sömnen som jag förorat under dessa Malmödagar idag. Jag gick upp kl. 06 igår morse och kom inte i säng inatt förrän ca. 02.30. Det var slitigt. Men sen sov, sov och sov jag tills jag inte fick lov att sova mer för Clovis. Inte för att jag hade någon mat att ge henne imorse. CSN har ju den goda smaken att inte ge mig några pengar idag. Jag ringde och frågade varför och fick veta att det var pga att Luleås Universitet hade avregistrerat mig. Konstigt. Nåväl, ordnat blev det iaf och nu får jag pengar på måndag. oiii.

Jag har även ringt till polisen och bett om ett utdrag ur registret. Detta måste jag ha eftersom jag fick jobbet som jag trånat efter så. Mycket bra. Nu ska jag med glädje och fröjd säga upp mig och även kanske säga vad jag tycker.. Nåja. Shit the same. Jag ska leka med barnen och ge vuxna kaffe och vara uppskattad.

En kinesisk pingisstjärna som spelar för en skånsk klubb (Trelleborg) tror jag att det var ska sluta spela under sin graviditet. Hon hänvisar till att det i hennes hemland är tabu att idrotta efter månad två och klubbägaren är ganska upprörd över detta eftersom det är kontraktsbrott. Gud så galen klubbägaren (eller direktören eller vad han är) är. Inte för att jag tror att han har fel i sak, nog kan man spela pingis när man är gravid och säger han att det är ett kontraktsbrott så är det säkert så. Men hur himla mediaotränad är man ifall man inte tar sida med en gravid kvinna som väljer att vårda sitt ofödda barn? Och sen att dessutom säga att han inte har sett exakt hur det är i Kina, men att han känner till kulturen i Thailand ("och [han] kan inte tänka [sig] att det är någon skillnad") och där jobbar gravida kvinnor minsann upp till 8e månaden - böjda över risfälten. Pingisstjärnans argument är att det är tabu att idrotta, inte att arbeta. Jag misstänker att hennes argument även är att hon inte måste för pengarnas skull och därför tar en paus. Klubbdirektören Inge menar då att klubben "förlorar en vinstmaskin, men att det är hon som förlorar mest på det". Kära kära nån, jag tror inte att hon gör det faktiskt. Jag vet även att det är väldigt fördomsfullt, men jag tänker mig att anledningen till att direktör Inge känner till den Thailändska kulturen är p.g.a. att han har en fruga med sådana rötter? 8) Bara en tanke. Ojijoj.. han kommer att åka på skadestånd eller nåt. Himla klant. 8)

Akutlarmande lägenhet

"Klippa Clovis klor" sa jag och vips var katten borta. Jag som bara brukar behöva sätta mig ner med en nagelklippare i handen så kommer hon och lägger upp en tass i knät på mig. Fånigheter. Nåväl, jag plockade fram henne bakom bordet och satte mig med henne i knät. Hon surade lite men intog sin vanliga klippa-klo-ställning med öronen bakåt. När jag börjar på framtass nummer två både fräste hon och morrade på mig. Jag tittade henne i ögonen och frågade vad det var för fjantigheter och då hoppade hon ner från knät och sprang in bakom bordet igen. Jag gick ut och hämtade henne igen (hon är inte riktigt modig nog att springa undan när hon vet att jag har ett uppdrag). Andra gången satte hon sig snällt tillrätta och lät mig klippa alla klor som behövde klippas och blev belönad med lyxsmask efter detta. Förhoppningsvis är hon inte speciellt sur på mig nu längre.

Jag trodde att slutet för min lilla svarting hade kommit idag när det ringde från mitt bo-lokalkontor. Det hade kommit ett akutlarm om min lägenhet och människan ringde för att berätta detta. Jag fick genast en massa hemska scenarior i huvudet om hur lägenheten hade brunnit eller svämmats över med avloppsvatten eller helt enkelt bara kollapsat av snöns tyngd. Efter mycket om, men och hyperventilerande från mitt håll fick bovärden äntligen ur sig att det visade sig vara nåt fel på larmsystemet och att mitt avlopp rann fint. "Jaha?!" pep jag och fattade inte riktigt vad han hade i mitt avlopp att göra. Men sen började jag inse varför han hade ringt och tackade så mycket för vänligheten. Några timmar efter detta insåg jag att jag nog inte ville ha en främmande karl i min ostädade lägenhet full med otvättade kläden lite varstans. Hm.

Redovisningsdagen i Malmoe gick hur smärtfritt som helst. Mycket skönt. Nu ska jag fördjupa mig i historiska studier allt vad tygen håller.. eller nja, historisk didaktik. Jag funderar på att kanske byta till svenska. Jag undrar om det går. Eller så skiter jag i det. Jag vet inte.

Jag ska upp kl. 06 imorgon bitti och laga mat att ha med mig, duscha, samt hinna packa för en utekväll och allting på den lilla timmen jag har där, så egentligen borde jag lägga mig jävligt mycket nu. Man kan nog lägga sig mer än mycket. Jag ska lägga mig mest. Nu.

Hjälte

Jag är en mycket slagen hjälte. Nu ska jag lägga mig och förhoppningsvis somnar jag för imorgon ska jag upp kl. 6.

Edvin, Stephane, Plushenko och dr Carter

Idag har jag lyckats se Lambiels och Plushenkos åk tre gånger var. Varenda jävla gång började jag att gråta när jag såg det, speciellt under Plushenkos åk där han åker till musiken från Gudfadern tolkad av Edvin Marton. Stephane Lambiel åkte till Vivaldis Vinter och det är ett av mina favoritstycken. Det är så jävla grymt. O, herregud, den som finge vara där på OS...

För övrigt är Brian Joubert ganska lik dr Carter i Cityakuten..

Nu ska jag försöka sova. Hejsvej.

Geld

Jag har just följt en mycket givande diskussion på min nations klotterplank på internet ang. studiemedlena. Många tyckte att dessa var låga och många av de som slutat studera och som verkade ha en riktigt gosig tid att se tillbaka på tyckte att det var alldeles tillräckligt och att man inte fick gnälla. Dessa personer kunde spara 3000/mån av sina studiemedel och ändå ha en god livskvalité.
Nu ska jag kanske inte direkt ge mig in i den diskussionen eftersom jag är helt värdelös med mina studiemedel. Detta är jag av en finfin anledning som nog inte är så smart - lite samma logik som att ta ner brandvarnaren för att den för sånt jävla oväsen. Jag lånar en massa pengar och får lite i bidrag. Det går mig alldeles emot att spara lånade pengar, isf tycker inte jag att man ska låna utan låta bli. Varför ta någon annans pengar och lägga på hög? Är det då inte bättre att staten får behålla dem så de kan lägga dem på nåt smart som bidrag till internationella segeltävlingar eller annat mög? Eller - är det inte gott att stimulera marknaden med de lånade pengarna så att näringsverksamhet går runt? Jag gör en god gärning, jajjamensan.
Nåväl. Mina pengar går åt till hyra till största delen. Hyra och telefonräkningar. Man kan bli lite sur över det när det ska betalas men samtidigt värderar jag det faktumet ganska högt att jag har ett tryggt tak över huvudet (1:a-handskontrakt) och att jag håller kontakt med vänner och släktingar. De stora mördarutgifterna är ju förflyttningar av olika slag samt tandläkarbesök. Om jag vill hälsa påen av mina bästa vänner Helena i genomsnitt 10ggr/månad (detta är en människa som jag brukade spendera varje dag med under en ganska lång tid) så kostar det mig 720 spänn bara att åka fram och tillbaka till henne. Sen att det kanske är käckt att även kunna utföra någonting när jag väl träffar henne äter ju ännu mer pengar. Dessutom måste jag köpa ett dumt jävla busskort under min praktik, vilket kostar 950 spänn. Iofs gäller det i hela Skåne och en månad. Hm. Härmed bestäms det att jag under de månader som jag inte har praktik iaf ska skaffa mig ett skånekort som fungerar mellan Malmö och Lund för 540 spänn. Då får man dessutom åka en massa stadsbussar (ponera att jag åker stadsbuss fram och tillbaka från stan 20ggr i månaden, 24x20=480 spänn), det kan spara en massa pengar. Hm. Vilken klok blogg. Jag ska ytterligare städa i min privatekonomi.

Alltså varje månad ska jag lägga 540kr på ett Skånekort (ifall jag inte måste till Ängelholm eller nåt annat skit, då blir det 940) och därmed spara ca. 660 spänn. Fcking excellent 8)
Jag ska även köpa en gigantisk förpackning ris, ty det är det som jag baserar min föda på nuförtiden.
Dessutom kanske jag borde ta mitt fina skånekort när jag väl har det och åka till Hbg och fara över till Danmark för alkoholen. Anta att jag spenderar ca. 90 spänn per helg bara på alkohol. Detta blir 360 spänn (detta är extremt runda slängar). Om jag istället åker till Danmark (50kr) och köper fyra vinflaskor för sammanlagt 140 sek (man brukar kunna köpa två för 49.50 danska pengar) och lite annat småalkoholigt för sammanlagt 80SEK har jag spenderat 270kr och därmed sparat 90 friska dubliner.
Det var ju några fina idéer. Vad kan man mer spara in på? Telefonerna har jag bantat till det yttersta, elen.. om jag bara äter ris behöver jag ingen kyl 8). Sen tandläkaren. Jag har ju maximerat mina förmåner där genom att kasta mig framför en bil så TryggHansa betalar mina tandläkarräkningar. Gud så käckt.

Nåväl. Jag har iaf kommit på det där med Skånekortet.. skitsmart. Go me 8)

Dagens q:s

Idag var Maia och Helena här och förgyllde min dag. Vi satt och kollade på djursjukhuset en stund och sedan försökte vi alla tre att ta en lur i min säng. Från dessa händelser har jag tagit dagens citat.

Helena vid åsynen av en Mara (se nedan)
Mara

H: -"Det måste ju vara en kalv eller nåt"

Helena vid åsynen av fästet i taket som förut höll brandvarnaren på plats:
H: -"Var det där brandvarnaren satt?"
Jag: -"Ja"
Maia: -"Meh.. varför har du tagit ner den?"
Jag: -"Den låter så jävla mycket, det gör den ute i hallen också."
Maia: -"Ja.. det är ju synd att förstöra en fin brand med en massa oväsen."

Höhö.

Olyckor i snö

Det snöar inte så mycket men det är ett jävla väder. Rena rama fjälltoppsstormen här med små stickiga isbitar som flyger omkring. Inte speciellt trevligt. Inatt har det nog snöat lite för saker och ting är täckta igen. Hur var det nu jag sa.. jag flyttade inte hit för detta nej.

Jag var tvungen att åka ner på stan väldigt snabbt idag medans jag hade två hottisar i min lägenhet som väntade på mig. På den lilla resan som tog en timme (en halvtimme mer än den borde ha gjort, men detta berodde på vädret) bevittnade jag två olyckor med fordon inblandade. Den första var en bil som extremt långsamt men säkert halkade rakt in i en lyktstolpe och den andra var bussen som jag själv satt i. När bussen skulle fixa utanför sjukhuset och köra in i sin fil där på det lilla busstorget la den sig väldigt väldigt tätt med en annan buss som var påväg att köra ut från stället. Denna buss snärtade till den bussen som jag satt i så att det blev en spricka på plasten inne och en buckla utanpå. Min arm var inte mer än en dm från den sprickan och det var läskigt. Chauffören gick ut och rätade upp backspegeln och körde iväg. Så spännande tyckte han att det var.

Jag kom på en annan bra sak som jag borde ha tagit upp när jag skrev saker som jag har bra självförtroende för. Jag är väluppfostrad. Jag är uppfostrad så att jag anstänger mig så att folk inte känner sig oönskade eller åsidosatta. Uppfostran är underskattad.

Stolthet och snällhet

Vad är det för jävla snö som kom från himlen idag då? Klockan halv tio på kvällen låste jag upp dörren och gick för att hämta posten och tro fan att det var en massa snö överallt då. Fasiken. Jag bor inte här för att få leka i snö, jag bor här för att slippa ha med snö att göra. Gaaaaah. Jävla Skåne, värdelöst och går inte att lita på.
Nej, förlåt. Skåne är bra.. det finns ingen annanstans jag skulle vilja bo just nu. Förutom möjligen Boden då.. hehe 8)

Jag undrar om jag har bra eller dåligt självförtroende. Det är ju så himla lätt att säga att man har dåligt självförtroende och folk börjar genast tycka synd om en och man får en massa bekräftelse. Men har jag verkligen det? Skulle jag verkligen låta världen veta saker om mig ifall jag hade så himla dåligt självförtroende? Skulle jag verkligen låta min röst bli hörd i sammanhang där det handlar om fler än mig ifall jag hade dåligt självförtroende? Jag tycker att det är ett knepigt begrepp. Jag har ganska bra självförtroende när det gäller sång och skrivande. Ifall någon ber mig att skriva ihop något eller sjunga något så brukar jag inte bli speciellt nervös och galen. Jag har även gott självförtroende när det gäller min fysiska styrka. Jag är rätt säker på att jag är fysiskt starkare än många andra tjejer. När det gäller den psykiska styrkan så skiftar det ganska mycket. Ibland får jag för mig att jag är stark som fan som har en hel del grejs bakom mig och ändå kan fungera fint. Men samtidigt känns det som om det som har hänt mig inte är på riktigt och att jag bara tramsar för att få medlidande. Jag har en låg fysisk smärttröskel och jag får för mig att den gäller psykiskt också. Helena sa att hon tyckte att jag hade varit duktig på att hålla modet uppe efter hela olyckegrejen. Då blev jag glad.. jag tänker rätt ofta på att jag nog är ganska vek. Men samtidigt, i själva situationen var jag lugn och sansad och svimmade inte eller något sådant. Jag började prata med bred, bred dialekt, men det måste man väl få göra utan att vara psykiskt svag? Jag har extremt dåligt självförtroende när det gäller min kropp och helfigursbilder försöker jag undvika extremt noga. Jag vet en enda bild som tagits i helfigur och lagts upp här och jag vet precis hur den ser ut och att det var ett stort genombrott för mig. Eller genombrott och genombrott.. men det var iaf en väldigt stor sak. Allt dåligt som händer mig, allt jag misslyckas med, alla människor som avvisar mig, alla jobb som jag inte får, alla besvikelser överhuvudtaget härleder jag till att jag har en oattraktiv kropp. Jag bara vet att det är därför som vänner säger upp kontakten med mig eller därför som gossar möjligen bara vill träffa mig en gång eller därför som jag inte är lika smart som andra eller därför som jag inte har lika stora möjligheter att lyckas med saker som andra. Även då jag kan ha gott självförtroende när det gäller vissa saker så genomsyrar det mitt liv hela jävla tiden. Förut har jag brukat vara ganska nöjd med mitt ansikte, men nu börjar jag hata det mer och mer. Det är runt. Rundare än vanligt eftersom svullnaden i högerkinden aldrig går ner. Jag kan inte ha en enhetlig färg i ansiktet eftersom jag har en röd kind. Jag kan inte sköta huden ordentligt eftersom jag har ont i halva ansiktet. Jag håller högersidan mycket mer still vilket gör att jag ser sne ut. Kukbilolycka. Aja. Jag tror att vi kan säga att jag har gott självförtroende när det gäller fler saker men det dåliga självförtroendet är förankrat mycket mer rejält än något annat. Jag tror bestämt att detta beror på att jag har fått lära mig att vara blygsam och snäll. Jag vill inte vara blygsam och snäll. Visst, det är ett ganska osympatiskt drag att gå omkring och säga att man är snygg eller att man tycker (med prefixet "inget illa menat" eller "jag vill inte ljuga för dig") att man är bättre/snyggare/smartare än andra personer man har i sin närhet. Men samtidigt tror jag att jag skulle vara lyckligare här i världen ifall iaf jag trodde sjukligt mycket på mig själv. Snäll och blygsam har inte fört mig några långa sträckor eller till några stora resultat. Hm.

Mah, CSN, Pms och Irl

Linderholm har bevittnat en företeelse som inte uppmärksammas ofta nog. Barnprogramledarna på tv4 har fulat sig med "tjejigt" och "grabbigt". Som den gode samariten han är har han skrivit ett fint mail till berörd personal och ställt några väl valda frågor till dem. Jag kände mig manad att kommentera på detta och skrev att kollegorna på genusvetenskapliga nog vände sig i sina bommullstrosor när de hörde detta.
Jag måste bara spinna vidare på detta. Vilket fantastiskt ord "bommullstrosor". 14 bokstäver av vilka 10, eller 71% är konsonanter. Är det alltid så mycket konsonanter? Hm.. konsonant ~67%, fantastiskt 73%! Ahaaaa.. jag har gjort en upptäckt. Det är jättemycket konsonanter överallt. Det är ju iofs inte så himla konstigt.. de får ju vara dubbel- och trippeltecknade. Hm. Det var kanske inte en sådan fantastisk upptäckt after all. Jaja.

Hå har suttit och skrivit åtta sidor med mycket finstämd rapport till Lärarutbildningen. Vi ska låtsas ha en temavecka eller flera och vi ska låtsas att tycka att det är bra och vi ska låtsas ha ett mål och låtsas utvärdera hur våra låtsaselever lyckas. Right. Hon lyckades göra det till någonting användbart och det tackar vi den fagra Hå för. Arbetsfördelningen i gruppen är en smula skev. Det finns en människa som checks in var 10e dag ungefär och meddelar någonting och stannar sen inte länge nog för att få veta vad vi andra tycker om det. Idag är det t.ex. den sista dagen innan den fina rapporten ska vara inne och Hå behövde kompletteringar från samtliga för att kunna få det hela godkänt. Alla fixade detta inom rimlig tidsram utom denna person som jag gissar inte ännu har sett mailet om det. Läser man en kurs som är baserad på Internetarbete så får man fan finnas vid sin mail dagen innan något sådant ska vara färdigt för att kunna fixa om något saknas. Men nej.. hon gör något annat. Det finns andra som också kan göra annat. Jonas har just fått barn och en annan person i gruppen har halsfluss. Jag är ganska säker på att hon nog helst ville ligga i sin säng och inte skriva en massa låtsaslektioner och låtsasanknytningar till väldigt verkliga men lika fåniga styrdokument (läroplan och kursplan). Nåväl, det är ingen mening att börja redovisningsdagarna med att vara upprörd på henne. Det kommer att vara tillfällen nog för detta under alla timmar under alla dagar. Det är bra jävla synd att jag inte har en spänn.. för då skulle jag kunna äta mat. Men jaja. 8)

Dum som jag är hade jag räknat med att Mah registrerade mig och fixade så att jag fick pengarna den 25e. Men nej nej.. så kul ska vi inte ha det. Det verkar inte som att Mah gör som andra program, och registrerar när terminen börjar oavsett hur de anser att kurserna ligger. Utan de tänker vänta och därmed fördröja pengaflödet till mig efter eget tycke och smak. Det är väldigt dumt eftersom jag behöver dessa pengar för att ta mig hem efter tisdag. Men det verkar inte som om csn har några större planer på att ge mig ett datum då detta ska betalas ut till mig. Malmö högskola och CSN tillsammans, vilket jävla radarpar.

Jag är inte sur eller grinig. Ifall någon skulle komma och prata med mig nu irl skulle jag vara frisk och pigg som en uppspeedad mus, oavsett eventuell spricka i käken. Jag har ganska många saker att glädja mig åt faktiskt. Det kanske finns saker som jag vill som jag inte får, men det finns även saker som jag får som jag vill. Dessutom finns det saker som jag får som jag inte vill. Den som har mest grejer när den dör vinner. Jag tror att jag vinner på antalet odiskade glas och gamla kuvert som jag aldrig får mig för att slänga. Vad jag har som jag också vill är ett alldeles normalt psyke. Precis lika normalt eller onormalt som någon annan brud med Pms och sådant. Det kan ju vara en liten påpekan till er alla som kanske råkat ut för sånt nyligen, det är jävligt vanligt. 8)

Nu ska jag läsa vad nästa uppgift ska vara. Tjoho.

Malmö högskola

Herre min lilla je. Jag har under en veckas tid jagat ett intyg från Mah att jag är inskriven på 60p. Det verkar vara det konstigaste de har hört talas om. Jag har bett dem flera gånger att faxa ett sådant och en gång kom det ett ladokutdrag och den andra gången verkar det som om de helt sonika har struntat i det. Efter att ha jagat det faxet som de sagt att de skulle ha skickat i två dagar börjar jag inse att det inte över huvud taget finns något sådant fax och att jag måste ringa igen och be dem skicka det igen. Jag kom till en kvinna med damp och vissa problem. Hon skrattade hysteriskt och frågade ifall jag trodde att de inte hade något annat att göra än att ordna saker åt studenterna. "Njae.. jag fick höra att det var studerandeexpeditionen som jag skulle vända mig till" försökte jag och fick bara helt sonika veta att det hade de INTE tid med. Om jag ville ha något intyg så fick jag komma dit personligen. Jag försökte påpeka att jag läste min utbildning på distans, men det spelade ingen större roll. Som tur är bor jag i Lund och inte i Lissabon som en annan person i min klass gör. Vi får hoppas att hon inte måste inställa sig. Nåväl, när jag hade fått det förklarat för mig att det absolut inte var att TÄNKA på att få något faxat från mah så började operation beskriva studerandeintyg. Jag menade att jag ville ha ett intyg som visade att jag hade 20p bakom mig och 40p framför mig. Men KÄRA NÅGON. Något sådant kunde ju inte intygas, jag kunde ju ta ett sabbatsår och käre gud. Jag menade att jag var inskriven på ett program och att det måste ju finnas noterat någonstans att jag förbundit mig att läsa alla 60p, att jag hade för avsikt att göra detta. Människan suckade och sa att hon kunde väl gå och titta vad det stod på intyget. Hon gjorde detta och kom tillbaka och sa att det på intyget stod att jag var inskriven på 60p på lärarutbildningen och att jag hade läst 20 och hade två terminer framför mig. Hon kunde i sin stora godhet tänka sig att förpassa detta till expeditionen dit jag fick lov att ta mig för att hämta ut det hela och lämna det dit det skulle.
Malmö högskola. Fantastisk skola. Fantastiskt anpassad till den distansutbildning som de har.

Svammeltrött

Upp i ottan och marsch iväg till tandläkaren. Döm om min förvåning när det visade sig att jag inte behövde byta ut hela tandjäveln utan det räckte med att vackert laga den. Det blir iofs mycket mer lagning än tand eftersom den dessutom är rotfylld, men skit i det. Vad tandläkaren märkte som inte var så kul var att min käke var konstig. Hon trodde att det var en spricka i den och nu ska jag leka med käkkirurgen. Tjo! Jag är bedövad i hela halva ansiktet eftersom hon var snäll och la megamycket bedövning så det inte skulle göra ont i min korrupta kind när hon mojsade i käften på mig. Finemang. Fast nu är jag kul och delvis ansiktsförlamad. Förhoppningsvis släpper det snart så jag kan flina som det cepe jag är.

Snart kommer Nagaa och leker och snart kommer även Hå och ska leka hom också. Det är fint som snus. Jag har städat och fixat så att inte lilla Hå ska få andnöd när hon kommer hit. Dessutom har jag ordnat så att det ska vara mat till de små taniga liven.

Det är väldigt kallt här i hushållet. Afbostäder är konstiga. De kan inte bygga hus som har väggar som håller värmen inne och kylan ute. Eller det kanske iofs gäller alla bostadsbolag i Skåne.. eller Götaland. Eller Svealand och Götaland för den delen. Kallt är det iaf. 19 grader har jag här inne nu och det har inte varit över 19 de senaste dagarna. Det är fantastiskt fint. Gah.

Vad skall jag nu ta mig till? Jag får inte lägga mig för jag är så sjukt trött att jag kommer att tupplura på studs, men det får jag inte för då kan jag aldrig somna sen inatt. Inatt vill jag sova. Jag vill sova länge, länge, länge och länge. Neat. Nu måste jag nysa, det lär göra ont. Ah. Jag slapp. Nu, äpple. Svej.

såååååva

Det är inte konstigt att jag är grinig. Jag KAN INTE SOVA. Jag blir helt vansinnig på det här. Jag har varit stressad och haft mycket att tänka på förut, men så här jävligt har det aldrig varit förut. Jag trodde att jag hade identifierat de två huvudanledningarna och tagit itu med dem.. men tydligen inte. Jag blir i sånt jävla kasst skick när jag inte kan sova. Jag orkar ingenting på dagarna och gör således ingenting vilket betyder att jag inte gör mig trött för natten. Jag är så dödligt trött på mornarna att jag drömmer mardrömmar om att jag måste gå upp. Blodtrycket är all over the place och igår svimmade jag till och med när jag reste mig upp för fort. Vad är det för viktigt skit som jag inte kan låta bli att tänka på på nåt sätt? Kan det vara så enkelt att det handlar om en enda sak. Är det kemiskt? Beror det på min ekonomi? Fan. Jag blir helt galen och vill bara gråta för jag är så jävla trött. Jag tror att jag behöver miljöombyte. Jag behöver något nytt en tid eller för alltid. Men jag vet fan inte vad det är för nytt jag vill åt. Ett nytt land? En ny stad? Nya kläder? Nytt hår? Ny bostad? Ny sexualitet? Man kanske skulle upptäcka en bisexuell sida hos sig själv? 8) Nya visioner, nya kärlekar? Nya färger på väggarna? Badrumsmatta? Duschtvål?
Jag har fått en ny grej.. räcker inte det?

Idag har jag ringt en massa viktiga samtal. Jag har några viktiga saker kvar att utföra. Jag brukade kunna motivera mig med att när jag väl har gjort det "viktiga" så kunde jag luta mig tillbaka på kvällen och känna mig duktig. Men så är det inte längre för det finns alltid något som jag inte har gjort bra nog eller något åt det hållet. Är det där skon klämmer? Har jag börjat få perfektionsvansinne igen? Jag som kom så bra överrens med min halvvärdelösa personlighet och halvvärdelösa kropp. Äh, fuckit, jag kommer säkert att trampa i nåt hål så jag bryter benet och hamnar på sjukhus ett tag. That's my miljöombyde for you. 8)

Imorse när jag vaknade hade Clovis en lång tråd hängande ur munnen. Så jag drog och drog och den var dubbelt så lång i hennes lilla mage. Stackars lilla Clov. Det var nog inte så trevligt att få den urdragen ur halsen men man kan ju inte gå omkring med en tråd hängande ur munnen, speciellt inte när tråden är en och en halv meter lång. Hon verkar iaf ha återhämtat sig nu och sitter ovanpå skärmen och tittar på skatorna utanför fönstret.

Om en liten stund ska jag bege mig ner till biblioteket och studera en stund tillsammans med Maia. Myspys. Hm, jag ska göra en önskelista över saker som jag behöver ganska desperat:
Sömn
Väska som rymmer mer än ett miniblock. Minst flera A4-böcker och block
Ben till mina sängar
Jeans (det behöver jag faktiskt, eller inspiration till att sy och laga alla gamla trashasor)
Stämplar i mitt högkostnadskort så jag får det frikort som jag faktiskt gjort mig förtjänt av.
Gerdakort

trött trött

Idag är jag verkligen en sorglig syn för ömma ögon. Mitt hår är långt och slitet och ansiktet är trött och bulligt. Bulligt pga att svullnaden aldrig riktigt går ner i högerkinden och trött för att jag inte kan sova på nätterna. Usch och blä.. jag vill att ansiktet ska bli normalt igen så jag får ha en normal kind som inte känns helt konstig och spänd och jag vill att någon ska komma och klippa av mig håret och jag vill så många saker. Jag vill kunna gå ut i månskenet och promenera, men det är läskigt. Något måste ske. Vad ska jag göra som är konstruktivt och bra?

Först och främst måste jag sluta ha destruktiva tankar. Jag ska börja ha jävligt positiva och konstruktiva tankar om mig själv och skriva dem här och säga dem till mig själv när jag får chansen.
Nu hade jag skrivit 13 rader med positiva egenskaper hos mig själv här som jag tänkte att jag skulle visa upp så att folk fick se hur cool och självsäker jag är. Men det är jag inte. Det är fan helt omöjligt att vara självsäker hela tiden. Jag kan skriva en positiv sak om mig: jag är snäll som fan. Men låt oss vara ärliga - det är inte det som är det väsentliga.

Brödrasällskapet

Nu är jag uppe i vanlig ordning. Maia ligger i vardagsrummet och sover så det är till att skriva försiktigt på de små tangenterna så att hon inte störs allt för mycket.

Jag har konfronterat anledningen till att jag inte kan sova. Det slog mig plötsligt vad den måste vara och sen konfronterade jag den och nu känns det mycket bättre. Jag kanske till och med borde gå och lägga mig. Det ska jag också. Jag är bara orolig för sängen. Så fort jag lägger mig där blir jag klarvaken och stirrig och vill nästan börja grina bara för att jag aldrig kan sova. Men nu har jag redan grinat en gång idag så det fyller kvoten mer än väl. Jävla hormonjävlar. Jag hatar att vara hormonlabil. Men det är bra att ha Maia i krokarna då iaf, för ingen förstår hormonsvall så bra som hon gör 8)

Jag sökte på mina bröder förut på google och fann att det fanns bilder på de söta små liven. På äldstebrodern finns det en extremt fin bild
här och på yngstebrodern finns det en väldigt oklar men stilren liten bild här. På systern hittade jag inga bilder, men hur hon ser ut har man sett förut på massa bilder som jag lagt upp i min blogg.

Jag har fått för mig att jag kanske ska ge liv i en egen hemsida igen. Jag minns trenden som dog ut runt år 2000 men som nu verkar vara på väg tillbaka. Sure enough har jag sett idag i två olika bloggar hur gamla fd kodare (som det verkar) också funderar på att fixa fram en hemsida igen. Det kanske är dags att damma av de gamla kodningskunskaperna? Jag behöver isf få plats på en server.. men det ska väl inte vara det svåraste. Lustigt hur saker och ting går i cykler. Snart ska man väl börja klippa upp nederdelen av sina jeans igen 8)

Nu ska jag göra ett försök på sängen. För den insatte kan jag säga att punkt 1 och 3 på min önskelista fortfarande är ouppfyllda. Jag har visserligen heller inte gjort några ansträngningar åt varken 1:ans eller 3:ans håll. Godnatt.

Papper

Jag tror att jag har nåt slags problem. Jag kan inte sova. Jag ligger och ligger och ligger och ligger och glor och det är fullständig lögn att tro att man ska kunna somna innan 4 på morgonen. Sen är jag självklart så dödligt trött när jag vaknar att jag inte får upp mig även då jag vaknar redan klockan 7. Jag ligger och fortsätter att glo och väntar på bättre jävla tider. Det är ganska jobbigt.
Igår när jag kom hem från Nagaa och skulle lägga mig var det 17 grader i lägenheten. Det berodde helt enkelt på att det var en smula under 0 utanför. Väggarna i huset där jag bor är gjorda av papper och därför blir det jävligt kallt så fort någon går förbi eller ifall temperaturen har sjunkit en halv grad på tre veckor. Ett hus med väggar skulle inte vara fy skam. Ett hus med väggar som inte är helt nedskitade och ser ut som om det vore Kreml Highschool eller hur det nu var. Gah.

Det är myssöndag för alla varelser idag. Jag har försökt att leva upp till detta genom att äta god mat och titta på Stjärnorna på slotten. Det var inte så jätteskoj eller för den skull upphetsande. De verkade väldigt konstlade i varandras närhet och jag fick känslan av att Mona och Maud inte var så förtjusta i varandra egentligen. Men vad vet jag?

Jag skulle vilja leka med min häftiga pulsmätare och dansa på min häftiga dansmatta, men jag har ganska ont i halsen idag så det är bäst att låta den vila. Åh. Varför har jag sådana meningslösa dagar? Jag ska möblera lite. Hejhopp.

Fröken Svår

Tjoho. Idag är jag lite förkyld, men det gör ingenting för jag har fått önskning nummer två på min fina innerliga önskelista uppfylld. Önskningarna står i hur-gärna-jag-vill-ha-dem-ordning. Att få tvåan uppfylld är inte fy skam.
Är det själviskt att inte vilja dela med sig av sina glädjeämnen? Eller sina fåfänga önskningar som man kan skratta åt att jag har, för vem är jag som tror att jag någonsin skulle kunna uppnå något sådant? Nåväl, är det själviskt så är det inte meningen att de som vanligen läser min blogg inte ska få veta. Saken är bara den att det finns människor som jag absolut inte unnar en endaste liten gnutta av glädje/missunsamhet åt mitt håll och därför ska jag inte gjuta någon som helst olja på någon våg genom att vara mer specifik.

Idag är det en grå dag med grå himmel och grå mark. Snön är nästan borta och jag är väldigt glad för det. Vad jag inte är så glad för är att folk envisas med att köra bil på gräsmattorna i januari. Ifall man kör bil på gräsmattorna i januari så blir det lervälling av gräsmattorna. Det kanske inte de som kör bilen bryr sig så mycket om, men jag gör det. Jag vill nämligen kunna gå försiktigt på gräset och tjäna nån minut i gåtid utan att behöva stå i en högtryckstvätt efteråt. Gah.

Igår tänkte jag ta en tjur vid nåt horn och helt sonika ta cykeln ner på stan. Tji fick jag. Det som jag hävdat hela tiden, nämligen att framhjulet beter sig suspekt även efter lagningen efter olyckan, fick jag bekräftat. Det var inte en tillstymmelse till luft i det och jag fick snällt ta bussen för mina sista pengar. Det är lite dåligt. Jag hade satsat på att kunna cykla lite i slutet på månaden för att inte behöva betala busspengar. Mycket dumt. Nu har jag inga pengar att åka till Malmoe för nästnästa vecka. Det är ingen jävla nöjestur utan det är rent plågeri. Vi ska redovisa en tramsig idé som tramsiga lärarhögskolan tramsade fram på nåt av sina tramsiga tramsmöten. Jag måste betala fyra resor till och från Malmö, vilket blir 36x4, dvs 144 kr. Sånt trams. Hade jag 144 kr så hade jag köpt hygienartiklar som jag ganska desperat behöver. Men nej, jag ska gladeligen lägga mina sista pengar på att åka till 8x2 timmars tramsande. Fast nu har jag ju inte gjort det.. så vafan klagar jag för? Jag har inte 144 kr. Jag är en dålig vuxen. Men jag skyller allt på Lennart.

Den 18e ska jag få en sprillans ny krona i min annars så beklagliga mun. Så fint. Det betalas av Lennarts försäkring. Hm.. jag undrar om jag kan be att de drar ut tandjäveln och ger mig 7000 i handen istället. Eller nja.. det kostar ju att plåga patienter genom att slita ut tänderna också. Tänder är äckligt. Nu ska jag dammsuga för snart kommer Hå och hon tål inte lill-C.

Mycket fint

Den 13e, fredag den 13e. Trams att det skulle vara otursdag. Det är turdag. Jag har tre stora önskningar i mitt liv just nu och av dessa har en uppfyllts idag. Jag är mycket glad. Nu kanske jag kan få sova lite.

Barn- och ungdomspsykologi

Jag påståer inte att detta är det snyggaste eller bästa som jag har skrivit, men jag ville ändå återge lite från den extremt fascinerande bok som jag ägnat mig åt i nån vecka nu. Det bästa sättet att återge detta måste helt enkelt vara att klistra in läsloggen här. Håll nu i åtanke att en läslogg är som en lekblogg, så inget trams om formalia och fotnötter, jag orkade inte.

Here goes:
Att läsa en bok om barn- och ungdomspsykologi under en lärarutbildning kan vara mycket givande. Barnen och ungdomarna går igenom några av sina livs mest omvälvande ögonblick och det vore förmätet att tro att de skulle kunna hantera och förklara allt själv utan att kunna luta sig på de vuxna de har i sin närhet. De vuxna är självklart föräldrarna och andra nära släktingar, men likafullt finns också lärarna där. Lärarna representerar auktoriteten på ”jobbet” för ungdomarna. Gymnasieskolan är en sista utpost inför vuxenlivet och just där är det väldigt intressant att studera och stötta ungdomar som gör små testflygningar ut i vuxenvärlden.

Evenshaugs och Hallens bok gjorde mig initialt mycket uppspelt. En tjock bok om barn- och ungdomspsykologi för mig att läsa under julen. Jag kände igen mig mycket från det jag tidigare läst i psykologi om den tidiga utvecklingen, socialisationen hos små barn, de olika stadierna och tänkandet och kommunikationen som man finner i bokens övergripande delar II-III.

Att studera samspelet fann jag särskilt intressant och det som fångade mitt intresse allra mest var kapitel 15: Pojkar och flickor.

Där försvann dock lite av min entusiasm. Under flera tillfällen bläddrade jag tillbaka till bokens pärmsidor och gjorde klart för mig när den egentligen var skriven. Visserligen är ursprungstryckåret 1991 bara femton år sedan, men det var lite oroande att se att synen på manligt och kvinnligt var så pass stereotypisk under 1990-talet.

Evenshaug och Hallen citerar och refererar forskning som är gjord bara några år tidigare utan att ställa den i något slags kritiskt ljus. Jag läste både en och två gånger när jag såg meningen:


På det personlighetsmässiga området har man bland annat funnit att män genomgående är mer aggressiva och aktiva än kvinnor som å sin sida är mer emotionellt sensitiva och expressiva än män (Maccoby & Jacklin 1974) (Evenshaug & Hallen s. 311)

Visserligen tar inte Evenshaug och Hallen detta som en egen sanning utan hänvisar till Maccoby och Jacklin från 1974. Jag finner det dock ändå oroande att något sådant står utan att en lite mer ingående problematisering av terminologin genomförs.

Vad menas med att män är mer aktiva än kvinnor? Hur är detta bevisat? Är det verkligen fruktbart att återge de stora skillnader mellan män och kvinnor som baserat sig på den miljömässiga påverkan utan att ställa det i ett större kulturellt och miljöproblematiserande sammanhang? Jag hade här efterlyst en långtgående fördjupning med återgivning av den aktuella debatten. Visserligen görs en liten reservation i form av ett stycke som menar att dessa resultatåtergivningar är generaliserande och gruppvis och att ”dessa genomsnittsskillnader [är] ofta så små att de saknat praktisk betydelse.” (Evenshaug & Hallen s. 331) Men jag efterlyser mer.

Evenshaug och Hallen gör en mycket klar indelning av de olika könsrollerna i könsidentitet, könsroller och könstypiskt beteende. Detta kallas för könssocialisationen och visar på de olika delarna av ett barns och en ungdoms utveckling från att vara ett – i många fall – akönat barn till att bli en könsvarelse. Utvecklingen som den återges av Evenshaug och Hallen finner jag fascinerande. Fem-, sexåringen letar efter regler hur man ska uppträda och följer dessa till punkt och pricka. Några år senare i utvecklingen görs en liten revolt och barnet börjar förstå att det handlar om sociala konventioner. En omvändning kan ske och flickor kan bestämma sig för att bli pojkflickor och vice versa. Detta känner jag mycket väl igen i min egen uppväxt. Jag minns en mycket tydlig och kort period då jag letade efter ”hur man skulle vara”. Min syster ritade prinsessor och lekte med dockor och jag tyckte att det verkade alldeles rätt och riktigt. Men ganska snart fann jag att det skulle kunna vara mycket mer häftigt att vara en pojkflicka som lekte med bilar och tåg och som var jätteduktig på fotboll. Detta är en av anledningarna till att jag finner just psykologi så fascinerande. Det kan finnas förklaringar och klara struktureringar kring det beteende man själv har uppvisat eller det beteende som man har bevittnat hos andra. Men samtidigt tycker jag att det är viktigt att alltid se till att denna vetenskap utvecklas med tiden. Därför blev jag lite förvånad när jag såg att vi år 2005 ska läsa ett verk med sin grund 15 år tidigare då de sociala normerna, åsikterna och uppfattningarna faktiskt till betydande del skiljer sig från idag.

Denna inställning stötte jag på när Evenshaug och Hallen började beröra androgynitet och senare sexualiteten. Evenshaug och Hallen återger en bild av verkligheten bland ungdomar där den androgyna, dvs. den som har både manliga och kvinnliga drag i sin personlighet, är den som åtnjuter allra störst popularitet och har starkast självkänsla och bäst självbild. Detta förklaras med:


Det finns dock mycket som tyder på att det primärt är den maskulina komponenten i androgyniteten som starkast bidrar till den positiva självkänslan. Det är kanske inte särskilt överraskande med tanke på att både kvinnor och män i vårt samhälle har en tendens att ge maskulina egenskaper och aktiviteter ett högre socialt anseende (Taylor & Hall 1982). (Evenshaug & Hallen s. 314)

Resonemanget är visst logiskt och det är sant även idag att den kulturella synen på de olika könsrollerna är patriarkal snarare än något annat. Men samtidigt måste jag fråga mig varför Evenshaug och Hallen inte tar upp en mycket solklar frågeställning.

Kan det inte vara så att den goda självkänslan som ungdomar i en androgyn könsroll uppvisar snarare kommer först och att androgyniteten kommer sig av att individen känner att han/hon har utrymme att experimentera och välja den roll som han/hon själv skräddarsyr? Att sedan barn och ungdomar med androgyn inriktning i sin könsroll uppvisar en god självkänsla och bra självbild är inte alls förvånande. Denna frågeställning efterlyser jag och jag tror att den skulle ha funnits med ifall materialet vore något nyare. Detsamma gäller för övrigt den avslutande formuleringen i näst sista stycket på s. 314: ”Det finns dock knappast någon grund för att påstå att kön kommer att förlora sin betydelse som social och psykologisk kategori – det är inte heller något att eftersträva.” (Evenshaug & Hallen s. 314)

Varför inte? Evenshaug och Hallen lämnar här ett öppet fönster för många funderingar och frågeställningar. Varför ska man inte eftersträva det? Vad vinner individen på att befinna sig i en könsroll? Om det nu är så att de androgyna åtnjuter den bästa självkänslan, varför ska man då inte eftersträva en blandning av könsrollerna hos individen?

Sist, men inte minst i detta resonemang måste jag gå tillbaka till den formuleringen som ville förklara varför androgynitet var det som gav den bästa självbilden; nämligen tack vare den maskulina delen (se ovan). Hur kommer det sig då att det inte är de ensidigt maskulina individerna som åtnjuter allra störst beundran, bäst självkänsla och finast självbild?

På sidan 321 finner vi en temaruta som enligt 2000-talets alla normer om politisk korrekthet och subtilitet är ganska avvikande. Temarutan behandlar företeelsen homosexualitet i ett svep och frigör den i viss del från den övergripande rubriken ”Sexualitet”. Vad som jag fann ännu mer uppseendeväckande var att det några sidor längre fram fanns en rubriksättning ”Svärmeri, förälskelse, kärlek och äktenskap” som är klart distanserad från allt som har med homosexualitet att göra. I temarutan rörande homosexualitet behandlas denna företeelse som en strikt sexuell sådan och den emotionella delen berörs inte alls. Exempel på detta är det faktum att termen ”homosexuella erfarenheter” används som en strikt sexuell term.

Det görs dessutom en skillnad mellan den manliga och den kvinnliga homosexualiteten. Huruvida de miljömässiga faktorerna ”skapar” homosexualiteten vill inte Evenshaug och Hallen beröra, men vad de däremot gärna återger är studier om att det finns vissa familjesociala gemensamma drag hos familjer där en homosexuell pojke vuxit upp. Det återges tre faktorer som enligt Evenshaug och Hallen är återkommande, nämligen

  1. En dominerande och överbeskyddande moder
  2. Frånvarande fader (psykiskt eller fysiskt), dessutom svag och/eller fientlig
  3. Pojken föredrar stillsamma lekar och har ett nära förhållande till modern.
Även när det gäller flickor menar Evenshaug och Hallen att ”Familjemönstret [...] spela[r] en central roll [...]” och fortsätter: ”Många lesbiska kvinnor beskriver barndomshemmet som konfliktfyllt, med en dominerande moder och en far som innehaft en sekundär roll i familjen.” (Evenshaug & Hallen s. 321)

Huruvida Evenshaug och Hallen vill påvisa att det är socialisationen som ”skapar” homosexualiteten vill jag låta vara osagt, men ovan återgivna citat talar till viss del för sig själv när man inte angripit frågeställningen från olika håll.

Många lesbiska kvinnor återger att deras familjer sett ut si och så, men samtidigt är det ingen empirisk undersökning och det borde vara med största försiktighet något sådant återges i kurslitteratur på högskolan i Sverige år 2006.

För att ytterligare illustrera hur Evenshaug och Hallen till viss del uttryckt sig klantigt och för att skapa en frågeställning om huruvida en sådan bok borde användas i högskolestudier idag vill jag citera en bit ur det näst sista stycket i homosexualitetstemarutan:


Förförelseteorins bakgrund var att pojkar inte varit svåra att övertala till att gå in i homosexuella förhållanden. Homosexuell prostitution bland unga pojkar är inte något alldeles ovanligt [min kurs.] (Evenshaug & Hallen s. 321)

Det sista kapitlet som jag har valt att ta upp är det som berör relationer mellan jämnåriga i ungdomsåldern. Här återkommer några av de aspekter som vi tidigare läst om i Gruppsykologi av Lars Svedberg (2002), nämligen att gänget, gruppen tar över den roll som föräldrar i yngre år haft. Den unga söker som skrivet ovan sin roll i vuxensamhället och denna roll innefattar allt från status till ”politiska” övertygelser. Här spelar gruppens ”profil” en viktig roll och Evenshaug och Hallen menar att det är ytterst få individer som väljer att vara för sig själva i pubertetsåldern. (Evenshaug & Hallen s. 348)

Jag har dock även några frågeställningar rörande detta kapitel. Evenshaug och Hallen skriver


Vänskap mellan flickor verkar ofta ha sin grund i att ha något gemensamt att prata om. Samtalen handlar för det mesta om sociala relationer och känslomässiga upplevelser. För pojkarna går vänskapen mer ut på att ha något att göra tillsammans. (Evenshaug & Hallen s. 348)

Här grundar sig inte påståendet i någon empirisk forskning och jag ställer mig än en gång frågande till ifall denna oproblematiserade formulering skulle gå att finna i en psykologisk skrift som var mer uppdaterad?

Jag har medvetet valt att ta upp endast en liten del av Evenshaug och Hallens Barn- och ungdomspsykologi just därför att dessa små delar väckte en del frågeställningar och undringar.

Mitt intryck av boken är blandat. Visserligen återger den på ett givande sätt vissa delar av utvecklingen med stöd i empirisk forskning och med reservationer mot generaliserande. Men samtidigt hade den en del avsnitt som var mycket frågeväckande och jag frågar mig hur länge sedan det var som de kursansvariga läste igenom hela boken?


Storslagna tankar

Jag gjorde en lista över de bekymmer och problem som jag har just nu. Den blev lång. Det mesta beror på pengabrist. Men jag ska inte gnälla så mycket över det för jag har valt att sluta jobba på det specifika stället som jag jobbade på förut. Jag ööööönskar öönskar bara att jag kunde få det där jobbet, men det ser ganska mörkt ut med tanke på att jag inte har hört någonting än och jag är för klantig för att fråga när jag skulle få besked.

Kungen har gjort en vinstaffär. Oo, kära nån. Han har lyckats undvika ganska hög skatt genom att sälja en fastighet genom ett dotterbolag och en republikan vid namn Palm uttalade sig i teve och sa upprepade gånger att hon tyckte att det var konstigt. Jaha. Jag vet så lite, men jag kan tänka mig att det inte var kungen själv som satt och fnissade över papperna och lagböckerna och kom fram till att om han gör på detta sätt så kan han slippa undan den stora skattesatsen. Men det är ju fint att det finns något att uppröra sig över. Kungen säljer ett hus, det måste ju granskas.

På fredag ska jag på en central temadag. Fantastiskt givande. Jag ska betala 200kr (pengar som jag inte har) för att åka till Ängelholm och lyssna på alla i min grupp (jag har berättat förut om den, 11 pers av vilka 10 är förskolepraktikanter) och höra hur de har haft det under sin praktik. Det har jag dessutom redan hört när jag var på vår mentorsträff i Malmö. Efter klockan 13 ska jag vara på min VFT-skola. Bra synd att jag inte har någon handledare där, så jag har inte så speciellt mycket där att göra. Hm.. jag undrar om jag bara rent av ska bli sjuk eller höra av mig till nån och höra ifall det faktiskt är så att en ny handledare är fixad till mig. Jag får ju inte lov att fixa en själv.. inte för att jag skulle lyckas iofs. Men jag ville bara inte låta så jävla bratig. Gah.

Ett av mina problem löste sig av sig själv idag. Det var helt fantastiskt. Jag som brukar vara rädd för posten öppnade ett brev som faktiskt ville mig väl. Helt otroligt. Nu måste jag iofs fixa lite, men det ska nog ordnas. Ingen fattar vad jag skriver om och det kommer antagligen inte jag heller att göra imorgon, men jaja. Man ska inte vara allt för utlämnande.

Varför är jag så tråkig? Jag har ingenting att komma med här och jag kan inte få ur mig en endaste liten bokstav till mitt jävla paper. Jag har suttit med böckerna i flera dagar nu och allt jag kommer fram till är att boken verkar intressant. Kan jag inte bara göra skiten? Det tar max 2 timmar och sen är jag ju färdig med den där skiten. Jag hatar att leva i cepelimbo. Jag vill ha förändring, jag vill ha den NU och ingenting händer. Jag har satt massor med saker i rullning men det händer ju inte ett skit. Jäsiken. Jag borde gå och lägga mig, men det är ju stor mening. Jag kommer inte att kunna somna förrän klockan 3 som vanligt. Bara för att jag har så mycket att fundera på. Fanskap till människor, jobb och bostäder.

Alma

Alma är ett mycket sött litet barn.

sedeslös

I lördags var det festiviteter hos Hå, (inte jag, den andra Hå). Här är festens tre coolingar. Jag, Helena och Maia. Jag har rätt så jävla snygga kompisar även om bilderna är ganska suddiga..
HelenanHelenaMaia

Jag har sett roliga saker på teve idag, bl.a. om narkoleptiska getter som jag inte trodde fanns. För den som vill se sådant så kan jag rekommendera ett klick här. Den tyska (tror jag?) snurren på det hela gör allt mycket roligare. Det tyska språket har den förmågan att alltid vara komiskt. Möjligen med undantag för diverse propagandaministrar och ledare från 30- och 40-talen.

Jag ska dra mig till sängs nu för jag måste börja vända tillbaka dygnet. Dessutom har jag ingenting att komma med som vanligt. Om fågelinfluensan kommer till Sverige kommer inte jag att märka ett skit, för jag är ju aldrig ute. Nej, ta i trä, nu kommer jag säkert bli det första svenska dödsoffret. Död åt alla fåglar.

Gammtackan

Det här är ju så roligt så man kan dö. Hahahaha. Hahaha. Hahaha.

Jag skulle ha gått och lagt mig för jättelänge sedan. Jag har till och med tagit av mig kläderna och borstat tanden och allt sånt, men det blir inte så. Först var det både Mean Machines och Seinfeld och om tjugo minuter börjar CSI. Sannolikheten att jag redan sett avsnittet i fråga är ju ganska hög men skit i det. Först skrev jag att "oddsen var ganska höga" men det stämmer ju inte. Ifall oddsen skulle vara höga skulle det ju vara otroligt ifall jag hade sett avsnittet. Så är det ju inte för jag har ju sett i princip alla CSI-avsnitt. Jag måste passa vad jag säger så jag inte går omkring och verkar hjärndöd.

På fredag ska vi ha en central fältdag i Ängelholm. Eftersom jag är den enda kandidaten där så lär det bli en ganska tråkig och framför allt onödigt dyr fältdag. Jag har inte råd att åka dit för att få se på olika kommunverksamheter. Det kan jag göra här. Lund är också en kommun. Åre var en kommun. När jag bodde i Helsingborg och i Burlöv bodde jag också i kommuner. Jag behöver inte jättegärna se en kommun till på nära håll - speciellt inte eftersom jag har ägnat en hel vecka åt att leka i den där kommunen istället för att vara på min verksamhetsförlagda tid (praktiken) som jag borde.

Vi har ett projektarbete som ska vara färdigt om någon vecka. Jag har gjort väldigt mycket på det. Jag kommer att få magsår alternativt ett utbrott på någon av de andra i gruppen. Om jag skriver ett långt mail med massa arbetsplaner, planeringar, idéer och skit så vill jag ha mer än bara "det ser bra ut" tillbaka, speciellt eftersom jag inte på något sätt är UTSEDD att göra dessa saker. Det är bara så att ingen annan tar initiativ. Jag briefar Helena och Jonas rätt ofta så de är med i alla idéer som jag får ner med hjälp av tangentbordet men de andra tre hade lika gärna kunnat vara uppslukade av jorden. En av dem har skrivit "Det ser bra ut" och de andra två har inte givit ifrån sig ett pip. Är det ok att få ett sammanbrott ifall gruppmedlem X kommer på redovisningsdagen utan att ha synts till under veckorna innan och frågar "Vad ska jag göra?". Är det ok att få ett sammanbrott då? En stor del av poängen med detta är ju att vi ska klara och kunna hantera gruppdynamiken på egen hand. For all we know skulle gruppmedlem X kunna vara en joker utsänd av Malmö Högskola för att se hur vi hanterar besvärliga gruppmedlemmar. Jag önskar nästan att det vore så, för isf har vi hanterat det jävligt lugnt och sansat hittills.
Hon lämnade in nåt skit i allas namn som mest bara var ett klipp- och klistradokument av det som vi hade diskuterat i vårt forum. När vi konfronterade henne och tyckte att hon måste ha mer flyt i texten så försvarade hon sig med att det inte var "sagor" vi skrev, det var vetenskapliga dokument. Himmel. Jag skiter fullständigt i ifall hon blir väl godkänd, underkänd eller godkänd, jag vill bara inte i allt för hög grad förknippas med hennes sätt att skriva och/eller organisera sitt arbete. Det gör mig säkerligen till en bitch, men det får jag vara för jag är bitter som en jävla 50-årig ungmö. Därmed inte sagt att jag är bitter pga att jag är ungmö. Vore jag bitter så vore jag bitter för att folk i allmänhet och de som går och jobbar på Malmö Lärarhögskola i synnerhet gör livet så förbannat svårt för mig.

Från Seinfeld:
(G) - I hate people.
(S) - I know, they're the worst.

På Mårtenstorget

Israel Kamakawiwo'ole medley av Somewhere over the rainbow och What a wonderful world är helt fantastisk.. jag är så glad att jag äntligen snokat reda på den. Nu ska jag lyssna och lyssna och lyssna på den 8)

Jag har varit på arbetsintervju.. jag hoppas så att den gick bra. Efter det gick jag till jobbet och skulle leta reda på den som jag givit som min referens. Hon var inte där men jag blev satt i arbete fast jag sa att jag inte skulle jobba. Den nya chefen är hur kul som helst. Han har inte ens känsla nog att säga tack för att jag hoppade in en timme när det var som värst. Det är hans jävla planering som gör att det är åt helvete för lite personal och den enda anledningen till att jag fixade lite var för att de som jobbade är mina vänner och jag gillar inte att se dem plågas av stressen. Men när jag var tvungen att gå blev det sura miner och en faktisk fråga om jag inte hade kunnat anstränga mig mer. Då meddelade jag att jag bara var där för att säga upp mig och sen drog jag. Det var en jävligt, JÄVLIGT skön känsla. Jag hade god lust att skriva en skrivelse om hur personalen har det på det där stället och tejpa fast den utanför så att ingen går in och äter.. men det är ett stort företag och de kan säkert stämma mig på nåt sätt 8)

Jag har haft Maia på besök här idag. Det har varit hur mysigt som helst. Vi har ätit och pluggat och kollat på Ice age. Det var en rolig film. Den sabeltandade ekorren var mycket lustig. Maia började gråta när mammuten funderade på att ha en familj. Det förstod jag inte riktigt.. men hon är ju ett enda hormonknippe 8)

Jag har även bokat en lägenhet i trakterna på andra sidan stan där jag inbillar mig att jag kan bli riktigt lycklig. Maiabesök och annat kan bli mer frekventa företeelser. För att inte prata om att hyran är på 9 månader och det är närmare till stan. Vill. Jag vill ha den lägenheten. Jag vill ha det där jobbet. Jag vill andra saker också, men jag kommer inte på alla nu. Överlag känns mitt liv ganska trevligt just nu. Jag ska få träffa söt-Hå och söt-Per imorgon. Då ska jag sätta sprätt på min sista hundring. Jag skulle gärna sätta ut min bank och mitt kontonummer här så att folk kan sätta in mer pengar ifall de hade några över.. men mitt kontonummer råkar överensstämma med mitt personnummer och det vill jag inte gärna skylta med. Så alla ni som satt redo med era internetbanker får bara lägga ner projektet igen 8)
Jag kanske ska förklara vad "boka en lägenhet" innebär. Jag står i kö hos AFB här i Lund - samma bostadsbolag som jag bor hos. Därför har jag en extremt dålig plats i kön och en dålig prioritet. Jag undrar ifall den skulle vara bättre ifall jag sa upp lägenheten jag bodde i innan jag la in den lilla bocken vid lägenheten.. antagligen. Men jag har för mycket prylar och för många katter för att kunna riskera att vara bostadslös. Nåväl. Lägenheten som jag bokade låg jag iaf tvåa på, vilket antagligen inte betyder ett skit för jag misstänker att det är många personer på varje plats. Jaja. håll en tumme eller nån annan lem för min skull är ni snälla 8)

Vad har jag mer att berätta? Inte mycket. Jag vill, vill, vill ha det där jobbet. Jag vill också åka utomlands i en vecka. Hm. Synd att jag har en skuld efter olyckan, annars skulle det eventuellt kunna vara en möjlighet någon gång i framtiden. Ifall jag fick nån att följa med. Det var mycket jag ville nu. Jaja. Jag ska vältra mig lite i euforin kring den här Israel-personen och sen gå till kojs. Nattinatt.

Hard facts:







Clovis springer och jamar mycket. Hon behöver lekas med.

Imorgon har jag arbetsintervju på engelska. Håll en tumme eller två.

Jag har ryggskott idag. Det har blivit lite bättre på dagen men när det hugger gör det fantamej ont.

Jag har varit i Malmoe och umgåtts med kompis som är rolig. Det var roligt.

Idag har Hanna namnsdag.

Det är dags för mig att sova om jag ska vara pigg på intervju imorgon. Godnatt.

Dagen efter sista dagen

Nu har det varit nyårsafton. Det var inte svinkallt eller speciellt obehagligt utan tvärtom redigt. Eller redigt.. jag var inte redig. Vart man kom fick man ett glas med bubbel stucket i handen. Antingen lyckades jag lura mig själv eller så var det alkohol i alla de här glasen. Jag tog mig hem iaf och blev sedan medvetslös. Mina telefoner hade tydligen ringt flera gånger alldeles vid mitt öra men jag hade inte hört ett skit - trodde jag. Sen när jag pratade med Maia så upplyste hon mig om att vi hade haft en nattlig konversation om att jag var hemma välbehållen. Den minns jag inte ett skit av. Men jaja, that's shit.
Såhär snofsig var jag när jag knatade iväg till den galna nyårsbussen som var mer full än en Bangladeshbuss i rusningstrafik.
Snofsig

Jag är lite pardeppig. Antingen är det mig som det är fel på (min mor antyder detta genom att säga att jag är för kräsen) eller så är det bara så att jag har extrem otur och aldrig fastnar för kompanjonskapen längre än nån månad. Just nu råkar det dessutom vara att alla människor omkring mig är i extremt finfina förhållanden där alla är söta och omtyckta. Jag vet att jag ska rycka upp mig och att det är det enda rätta.. men ibland känns det som om jag anstränger mig så fantastiskt mycket för att vara en bra, trevlig, social och lättsam människa medans andra inte behöver göra ett skit och ändå får allt som jag inte får. Så there it is, jag är fulavundsjuk, fulbitter och fulcynisk. Imorgon ska jag förhoppningsvis supa skallen av mig igen med Thi. Tröst i det det finns. Thi kan man skåda nedan:
Thi

Nej.. jag tror att det är dags för mig att sova litegrann, eller mycketgrann. Imorgon är det bra för då är affärerna öppna och jag kan köpa toapapper. Jag upptäckte imorse att jag hade extremt lite och strax efter den upptäckten började jag att blöda näsblod. Det enda jag kunde göra åt det var att låta det droppa färdigt i handfatet. Extremt långtråkigt. Det är jobbigt att vara utan toapapper. Jag borde alltid ha en nödrulle någonstans som absolut inte får röras ifall det inte är ett nödläge. Hm.. man kanske skulle fixa fram ett nödkit. Vad skulle det isf innehålla?
Toapappersrulle, arméns hudsalva, tampong, vatten, nåt litet sött, typ en Japp, kondom, rena underkläder, deoderant, en våtservett, pincett.. jag får grunna lite på det här, man kan ju inte ha en nödkitskoffert för fan. Aja. Nu, säng.

Cepefel

Jag är full som ett cepefel. Jag har inte gjort skandal ty det har inte funnits någon möjlighet till det. Jag vet bättre än att utvärdera min kväll när jag fortfarande är påverkad. God natt och gott nytt år. Adieu.

hits